Logo PMB Eersel

               
Facebook icoon
Zoeken
  • Wegwijzers_Vessem
  • Wijzer_4
  • Home
  • Actueel
  • Patiënten UMC Utrecht kunnen weer lopen dankzij 3D-geprinte wervelkolom

Patiënten UMC Utrecht kunnen weer lopen dankzij 3D-geprinte wervelkolom

Patiënten UMC Utrecht kunnen weer lopen dankzij 3D-geprinte wervelkolom

UMC Utrecht. Foto via Wikepedia/Antoine 

UMC Utrecht. Foto via Wikipedia/Antoine.

Een team van ingenieurs, chirurgen en wetenschappers van het UMC hebben een nieuwe behandeling ontwikkeld. Twee patiënten die anders in een rolstoel zouden zitten, kunnen nu dankzij een 3D-geprinte titanium implantaat blijven lopen. Eén van de patiënten is een 16-jarige jongen. De jongen heeft een ziekte waarbij goedaardige gezwellen rond de wervelkolom ontstaan. Bij deze patiënt leidde dat tot misvorming van de wervelkolom.

De jongen was al een keer geopereerd, maar ondanks de verstevigingen die toen zijn aangebracht is zijn wervelkolom toch naar voren gezakt. “Op een gegeven moment is zijn rug volledig dubbelgeklapt. Een snelle ingreep was nodig om een volledige dwarslaesie te voorkomen”, vertelt Moyo Kruyt, de orthopeed van de jongen.

Noodoplossing
De noodoplossing was een zogenoemde halo-tractie: een stalen band om het hoofd van de jongen die zijn rug min of meer recht trekt. Kruyt: “Voor de lange termijn is dit natuurlijk geen oplossing.” Vanwege de complexe complicaties bij de jongen was een reguliere behandeling niet effectief. “Dat was de reden om de nog niet gebaande route van een 3D-geprint implantaat in te slaan”, aldus Kruyt. Met het implantaat wordt de wervelkolom ondersteund. Kruyt zegt tot slot: “Vanwege zijn ziekte zien we hem regelmatig terug en het gaat goed met hem. Zonder deze ingrepen was hij hoogstwaarschijnlijk definitief in een rolstoel beland.”

Zeldzaam
De tweede patiënt is een vrouw van eind zestig. Zij heeft een zeldzame aandoening waarbij delen van haar bot langzaam verdwijnen. Deze vrouw is al meerdere malen geopereerd, maar dit had niet het gewenste resultaat. Ook zij heeft nu een 3D-geprinte titanium ondersteuning en kan zich weer vrijelijk bewegen. Volgens het ziekenhuis had ze zonder deze ingreep beperkte mobiliteit gehouden. De in het UMC ontwikkelde behandeling wordt momenteel met andere ziekenhuizen gedeeld.

Lees op de website van UMC Utrecht meer over deze behandeling.

 

(Bron: DUIC)

Zelfstandig meedoen. 
Gelijke kansen voor iedereen!    
Collectieve belangenbehartiging