Logo PMB Eersel

               
Facebook icoon
Zoeken
  • Wegwijzers_Vessem
  • Wijzer_4

Vijf jaar heel Content Wonen in Eersel

Vijf jaar heel Content Wonen in Eersel

Impressie van het gebouw

 

 

Afgelopen voorjaar hebben bewoners, ouders en begeleiding groot feest gevierd. Content Wonen had haar eerste lustrum. Het ouderinitiatief voor jongeren met een verstandelijke beperking is zeer geslaagd. Reden om bij hen te gaan kijken.

Kleinschalig, dichtbij

Tim, Sophie en Kari vertellen enthousiast over de tocht met de tractor en huifkar naar Hoeve Biestheuvel om het lustrumfeest te gaan vieren. Alle drie bewonen ze een appartement en het belangrijkste voor hen is dat ze een eigen plek hebben. De jongeren wonen niet helemaal zelfstandig. Doel is hen zoveel mogelijk op eigen benen te laten staan, zodat ze minder afhankelijk zijn van hun ouders. Zorg op maat dus. In totaal zijn er 11 woningen, momenteel met tien bewoners, de elfde komt binnenkort. Begeleiding komt van Lunetzorg. Een vast team van negen personen met jongere en oudere begeleidsters is meestal door de week aanwezig. Op woensdag en in het weekend de hele dag. En er is een vaste invalskracht. Een gastvrouw kookt twee dagen per week heel lekker. Maar, zoals bij alles hier, hangt inzet af van de (zorg) behoefte. Bijvoorbeeld samen eten kan, maar hoeft niet. Zelf eten klaar maken kunnen bewoners in hun appartement. Of, zoals Sophie, eten ophalen en meenemen naar haar woning. Wel geven bewoners van tevoren aan op de lijst of ze al dan niet mee eten. Ook is er een bewonersraad die elke twee maanden bijeenkomt.

Kempisch, betrokken en eigen zeggenschap

De meeste bewoners komen uit de regio. Belangrijkste reden is dat familie actief betrokken is bij de zorg en bereid hun bijdrage te leveren. De broer van Tim doet bijvoorbeeld elke week boodschappen met hem. Sophie woont precies tussen haar ouders en haar zus, zodat iedereen op redelijke reisafstand woont en bij haar langs kan gaan. Ook de begeleiding komt uit de regio en de meesten praten Brabants, maar dat is geen harde eis om daar te mogen werken. Het is juist de kleinschaligheid en de betrokkenheid die Toos en Brigitta aanspraken om hier te willen werken. Een van de Initiatiefnemers is Annelies en zij is van het allereerste begin, nu ruim 12 jaar geleden, betrokken bij de hele opzet. Als moeder van Tim wilde ze een goede voorziening en dat heeft geresulteerd in dit project. 

Wonen, werken, hobby’s

Alle bewoners werken of hebben een dagbesteding. Tim, Sophie en Kari werken alle drie op de zorgboerderij in Bladel met dieren. Daarnaast werken Tim en Sophie op het Areven in de bakkerij en gaat Kari naar ‘De Stalvrienden’, want zij is gek op paarden. Ze gaat ook nog naar de Eerselse manege. Sophie houdt erg van knutselen en naaien. Dat kan ze ook fantastisch goed. Vol trots showt ze haar laatste creatie: een jurk met zakken, heel ingewikkeld maar perfect afgewerkt. Tim houdt van tafeltennis. Ook gaan drie bewoners (Tim, Kari, Mandy) elke zaterdagmiddag dansen in De Donk in Duizel. Zowel Latin dance als de Rumba, de Chachacha etc. komen aan bod. Meer dan 40 deelnemers zijn er elke week, maar er kunnen er meer bij. Een andere bewoner houdt van tuinieren en heeft prachtige bloemen in de tuin gezet. Elke bewoner komt hier dus echt tot zijn of haar recht en dat is fantastisch om te zien! 

Mocht u meer informatie willen, kijk dan op de website: www.contentwonen.nl

 

 Logo van Content Wonen

 

 

 

Zelfstandig meedoen. 
Gelijke kansen voor iedereen!    
Collectieve belangenbehartiging