Logo PMB Eersel

               
Facebook icoon
Zoeken
  • Wegwijzers_Vessem
  • Wijzer_4
  • Home
  • Actueel
  • Het Nationaal Sportakkoord: Sport verenigt mensen, sport verenigt Nederland

Het Nationaal Sportakkoord: Sport verenigt mensen, sport verenigt Nederland

Het Nationaal Sportakkoord

Sport verenigt mensen, sport verenigt Nederland

Een team jongeren in een kring met armen om elkaars schouders

 


Waarom een Nationaal Sportakkoord?
Ruim 9,4 miljoen Nederlanders sporten elke week. De één heeft een abonnement bij het fitnesscentrum, de ander is lid van de hockeyclub en weer een ander traint via Runkeeper voor de marathon. We hebben in ons land 26.000 sportverenigingen en 6.000 sport- en beweegondernemers bieden hun diensten aan. We beschikken over prachtige accommodaties en organiseren fantastische sportevenementen. Honderdduizenden vrijwilligers helpen de sport organiseren. Hierdoor is de sport dichtbij huis en laagdrempelig. Dat maakt onze sportinfrastructuur en -cultuur uniek in de wereld. 

Deze brede basis is ook het fundament voor succes van de Nederlandse topsport. Iedere topsporter is begonnen bij een plaatselijke club of vereniging. Nederland is trots op hen.

Maar succes is niet vanzelfsprekend.
Het gaat goed met de sport. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk zorgen en wensen. De motorische vaardig­heid van kinderen is afgenomen. Er zijn groepen mensen die nooit sporten. Sportaccommodaties staan te vaak leeg. Niet iedereen weet zich respectvol te gedragen langs de lijn. En de klassieke sportvereniging komt verder onder druk te staan door minder leden en vrijwilligers.

Daarom hebben de minister van Sport (ministerie van VWS), de gemeenten (Vereniging Sport en Gemeenten) en de sportbonden (NOC*NSF) de handen ineengeslagen. Samen met de provincies, tal van maatschap­pelijke organisatie en bedrijven is een Nationaal Sportakkoord gesloten. Dat is voor het eerst in de geschiedenis.

Met dit Sportakkoord wil men bereiken dat iedereen, écht iedereen, plezier in sport kan hebben. Nu en in de toekomst. Ongehinderd, in een veilige en gezonde omgeving. Een leven lang. Als sporter, vrijwilliger of toeschouwer.

De volgende vijf ambities staan hierin centraal:

  • inclusief sporten en bewegen;
  • duurzame sportinfrastructuur;
  • vitale sport- en beweegaanbieders;
  • positieve sportcultuur;
  • van jongs af aan vaardig bewegen.

Inclusief sporten en bewegen
Iedere Nederlander een leven lang plezier in sporten en bewegen. Ongehinderd door leeftijd, lichamelijke of geestelijke gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn.

Duurzame sportinfrastructuur
We willen in Nederland kunnen beschikken over een goed werkende en duurzame sportinfrastructuur. Van sportvelden, zwembaden, sporthallen etc. tot aan het stadspark en het trapveldje in de wijk.

Vitale aanbieders
We willen aanbieders van sport en bewegen toekomst bestendig maken zodat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk en bereikbaar blijft.

Positieve sportcultuur
Sporten moet leuk zijn, veilig, eerlijk en zorgeloos. Daar zorgen we met elkaar voor. Plezier in sport is het fundament voor een leven lang sporten. Het is belangrijk dat trainers, leraren en instructeurs het welzijn van het kind belangrijker vinden dan winnen en dat ouders en verzorgers langs de lijn positieve supporters zijn.

Van jongs af aan vaardig in bewegen
Spelen en bewegen is minder vanzelfsprekend geworden in het dagelijks leven van kinderen. De oorzaken daarvan zijn legio: digitalisering, verstedelijking en te weinig veilige speelplekken. Maar ook de terughoudende en voorzichtige houding van veel ouders en verzorgers bij het buitenspelen speelt een rol.

Jeugd rolstoelsport

KEMPISCH SPORT- EN BEWEEGAKKOORD

Het doel is om het landelijke akkoord overal in Nederland lokaal te vertalen naar lokale of regionale sportakkoorden, zodat de ambities van het Nationaal Sportakkoord lokaal ingevuld kunnen worden.

Dat geldt nu dus ook voor de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. De realisatie van een Kempisch sport- en beweegakkoord is dan ook een vervolg hierop. 

Voor wie? Sportorganisaties, maar juist ook organisaties buiten de sport.
Om het Kempisch sportakkoord tot een groot succes te maken is het belangrijk dat welzijnsorganisaties en onderwijsinstellingen aanhaken. Sport kan namelijk ook bijdragen aan doelstellingen binnen deze organisaties, zoals eenzaamheid verminderen of de motorische ontwikkeling van het kind. 

Startbijeenkomst
Een belangrijke factor voor de realisatie van een succesvol sport- en beweegakkoord is een actieve deelname van belangrijke partners uit de diverse sectoren, derhalve wordt er op maandag 9 december 2019 een startbijeenkomst Kempische Sport- en Beweegakkoord georganiseerd.

Voor meer informatie over de startbijeenkomst of het Kempisch sport- en beweegakkoord kunt u contact opnemen met sportformateurs Miriam van Moll (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Johan Vermeulen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

 

 

Zelfstandig meedoen. 
Gelijke kansen voor iedereen!    
Collectieve belangenbehartiging