Logo PMB Eersel

               
Facebook icoon
Zoeken
  • Wegwijzers_Vessem
  • Wijzer_4
  • Home
  • Actueel
  • Nieuwsuur over gevolgen van 1,5 meter-samenleving

Nieuwsuur over gevolgen van 1,5 meter-samenleving

Nieuwsuur over gevolgen van 1,5 meter-samenleving

In de uitzending van 7 mei spreekt Nieuwsuur met Ieder(in)-directeur Illya Soffer over de gevolgen van de aangekondigde ‘anderhalvemetersamenleving’ voor mensen met een beperking of chronische ziekte. In de reportage komen ook ervaringsdeskundigen Jos Sprenkels, Marlies Karman en Rivka Smit aan het woord.

De impact van de coronacrisis is enorm voor mensen met een beperking of chronische ziekte. In tegenstelling tot het gros van de bevolking, waren zo’n anderhalf miljoen mensen met een beperking niet opgelucht na het kijken naar de persconferentie van premier Rutte afgelopen woensdag. Voor veel van hen zal het leven pas weer normaal worden als iedereen is gevaccineerd. Voorkomen moet worden dat mensen (verder) afgezonderd of uitgesloten raken. Een ‘inclusieve exitstrategie’ is alleen mogelijk met de inbreng van de mensen om wie het gaat.

Achter in de rij
Volgens Illya Soffer van de belangenorganisatie Ieder(in) kijken mensen met een beperking al ruim een maand teleurgesteld naar de persconferenties over corona. Pas gisteren werden ze voor het eerst genoemd door minister Hugo de Jonge, zij het als een groep waar de rest van de samenleving rekening mee moet houden. Geen woord over hoe ook zij weer aan de samenleving kunnen gaan deelnemen.

“Corona maakt zichtbaar dat mensen met een beperking weer achter in de rij staan. Wij zijn bezorgd dat mensen met een beperking weer op achterstand komen te staan. Geef ze voorrang bij het ontwerpen van versoepeling, nodig ze uit om mee te denken”, zegt Soffer.

Terugkijken kan hier:

nieuwsuur
 
@Nieuwsuur
 

Er zijn mensen met een beperking of chronische ziekte die niet blij zijn met de versoepelingen. Voor hen zal de samenleving pas weer normaal zijn als iedereen is gevaccineerd. En hoe kunnen mensen met een handicap meedoen in een anderhalvemetersamenleving? #Nieuwsuur

 
Ingesloten video
 

Zelfstandig meedoen. 
Gelijke kansen voor iedereen!    
Collectieve belangenbehartiging