Logo PMB Eersel

               
Facebook icoon
Zoeken

2016 : Burendag & Week van de Toegankelijkheid 2016 INEEN! d.d. 24 september 2016

Wat een Burendag samen met de Week van de Toegankelijkheid al niet teweeg kan brengen!

De Burendag d.d. 24 september in de wijk de Molenakkers te Eersel had heel wat in petto. Het was meer dan alleen een kopje koffiedrinken en “socializen”.

Naast de jaarlijkse opknapbeurt van de jeu de boules banen en het speelveld de Speelakker, werd er onderling een strijd gestreden om de titel “beste jeu de bouler van de wijk”. Met als klap op de vuurpijl een wedstrijdje rolstoel-jeu de boules door de wethouder Ria van der Hamsvoord en correspondent Ad Adriaans. 

Daarna stond de toegankelijkheid van de wijk op het programma. 
HOE TOEGANKELIJK IS DE WIJK DE MOLENAKKERS? 

Het Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel (PMB Eersel) heeft de wijk geschouwd. Hiervan is een rapport gemaakt en overhandigd aan de wethouder. Zie Projecten - Schouwen - Schouwrapporten voor het betreffende schouwrapport.

Daarna kon eenieder die maar wilde zelf ervaren hoe toegankelijk de wijk was; in een rolstoel of lopende door de wijk met een blindengeleidestok en een oogmasker op. “Ik word er helemaal duizelig van” of “tjee wat een drama om blind te zijn, je bent je oriëntatie gevoel helemaal kwijt en je kunt geen auto meer rijden of fietsen” waren twee reacties van de deelnemers.
Kruip eens in de huid van iemand met een beperking. Door het zelf te ervaren, word je je bewust hoe het is om te leven met een beperking en welke obstakels je tegen kunt komen.

Een voorbeeld is een auto die half op de stoep geparkeerd staat of kliko’s, fietsen of reclameborden die het trottoir versperren. Niet alleen onveilig voor rolstoelers, maar ook voor mensen met een kinderwagen of rollator, die daardoor de straat op moeten om het pad te kunnen vervolgen. Laat staan voor blinden en slechtzienden die hier tegenaan kunnen lopen. 

En toen kwam in het karretje van de WVK PHOXY de Speelakker op rijden… je had de gezichten van de kinderen moeten zien. Phoxy was nieuwsgierig naar het nieuwe afvalproject. In december start de gemeente Eersel namelijk een pilot in de wijk de Molenakkers. 

Al met al is het een gezellige, ludieke dag geworden. Daarvoor dank aan de wethouder Ria van der Hamsvoord, alle vrijwilligers van het PMB Eersel en buurtvereniging de Molenakkers, Roll-on Mobilitycare te Hapert en Phoxy.

Het organiseren van een Burendag samen met de Week (dag) van de Toegankelijkheid is dan ook zeer aan te raden!

WAT ZAL DE TOEKOMST BRENGEN… MEER BEWUSTWORDING EN MILIEUBEWUSTZIJN… met andere woorden een toegankelijke wijk en een op en top geregeld afvalinzameling! 

PMB Eersel
Buurtvereniging de Molenakkers

 

 


De burendag in de wijk de Molenakkers krijgt dit jaar een extra dimensie. Naast de werkzaamheden, de finales Jeu de Boules, wordt er een activiteit georganiseerd in het kader van de Week van de Toegankelijkheid. 

Bijgesloten de flyer voor meer informatie.

U komt toch ook!

Zelfstandig meedoen. 
Gelijke kansen voor iedereen!    
Collectieve belangenbehartiging