Logo PMB Eersel

               
Facebook icoon
Zoeken
  • Home
  • Projecten
  • Scholenvoorlichting
  • INFORMATIE: Scholenvoorlichting over het leven met een beperking aan alle basisscholen van de gemeente Eersel. Interessant voor uw basisschool! Meld u dan aan.

INFORMATIE: Scholenvoorlichting over het leven met een beperking aan alle basisscholen van de gemeente Eersel. Interessant voor uw basisschool! Meld u dan aan.

In het kader van ‘jong geleerd - oud gedaan’ worden kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool vertrouwd gemaakt met de beperkingen en de mogelijkheden van gehandicapten of chronisch zieken. Op een speelse manier zien en ervaren kinderen zelf hoe het is om een handicap te hebben en hoe je daarmee kunt omgaan. 

De kijk op mensen met een handicap zit vaak nog vol vooroordelen. Daarom willen wij graag voorlichting geven over dit onderwerp.

Het PMB heeft een werkgroep scholenvoorlichting samengesteld, bestaande uit een 12-tal personen met zichtbare en onzichtbare beperkingen, die de scholenvoorlichting gaan verzorgen. 

Wat hebben wij te bieden: 
Een scholenvoorlichting voor (bij voorkeur) de groepen 7 en 8. 
We laten een korte video zien, waarin wij iets vertellen over ons leven, werk, hobby’s en hoe om te gaan met je handicap. Het zijn positieve verhalen, omdat we er allemaal in geslaagd zijn weer een leven op te pakken dat de moeite meer dan waard is.
Vervolgens gaan de leerlingen in wisselende groepen deelnemen aan workshops om zich beter in te kunnen leven in mensen met een beperking. 


Er zijn geen kosten aan verbonden.

Opzet voorlichting
Het is de bedoeling om een basisschool (groepen 7 en 8) eens in de 2 jaar te bezoeken.
De voorlichting duurt ca. 1,5 uur per groep. 
Begonnen wordt met een korte introductie van het voorlichtingsteam. 
Vervolgens wordt een videofilm vertoond. De film geeft de kern van de problematiek aan waar mensen met een beperking in het dagelijks leven mee te maken krijgen. 
Daarna wordt gestart met de workshops: 
- Workshop 1: oefeningen in rolstoelen.
- Workshop 2: kijken door de ogen van een blinden/slechtzienden. 
- Workshop 3: je verplaatsen in het leven van een persoon met reuma of herseninfarct. 
De workshops duren een kwartier tot twintig minuten, afhankelijk van de grootte van de groep. Elke groep wordt na 15/20 minuten gewisseld. Nadat de kinderen alle 3 de workshops doorlopen hebben, vindt er een gezamenlijke afsluiting plaats, waarbij de kinderen vragen mogen stellen. 

Extra - aansluitend op bovengenoemde voorlichting (samenwerkingsverband met de sport- en beweegcoördinator van de KempenKind onderwijsstichting, gemeente Eersel en Bladel, Freek Bijnen): Hierbij leggen we een link naar het sporten. Ook mensen met een beperking sporten of doen aan andere vormen van vrijetijdsbesteding. 
We beogen de eerstvolgende gymles van groep 7 en 8 (aansluitend aan de voorlichting) te richten op het sporten met een beperking. De vakdocenten (onder coördinatie van Freek Bijnen) zullen de gymles op dit thema richten door het geven van o.a. goalball, zitvolleybal en rolstoelsport.


Onze ervaring is, dat deze voorlichting diepe indruk maakt op de leerlingen. Vaak verandert daardoor hun houding tegenover mensen met een beperking.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jenny Verbeek (rolstoelafhankelijk), voorzitter werkgroep scholenvoorlichting van het PMB.
Contactgegevens:  tel.nr. 06-14339317. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Gehandicapten Platform te Best hebben wij als voorbeeld genomen voor de opzet van onze scholenvoorlichting. Klik hier om naar hun website te gaan.
Ook op de website van de Stichting NSGK kunt u informatie vinden. Zie Handicap in de les. 

Zelfstandig meedoen. 
Gelijke kansen voor iedereen!    
Collectieve belangenbehartiging