Logo PMB Eersel

               
Facebook icoon
Zoeken

Bravo / Hermes: informatie reizen met een beperking

Reizen met een beperking

We proberen het openbaar vervoer voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken en te houden. Afhankelijk van een rolstoel of rollator, slechtziend of blind of als begeleider mee? Lees hier de nodige informatie over toegankelijkheid van onze bussen en treinen.

Begeleiderskaart
Kun je vanwege een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met je mee met de reguliere bus. Controle in bussen en flex-voertuigen gebeurt op zicht. Inchecken is dus niet nodig. Bij tram, metro en trein dient wel ingecheckt te worden met de OV-Begeleiderskaart.

Lees meer over de OV-Begeleiderskaart op ovbegeleiderskaart.nl

 

Hieronder is de informatie m.b.t. mobiele beperking weergegeven. Voor de andere items ga naar:

https://www.hermes.nl/nl/reisinformatie/reizen-met-een-beperking


Mobiele beperking

Als je een mobiele beperking hebt, met welke hulpmiddelen kun je reizen met de bus? Hieronder de mogelijkheden en voorwaarden op een rijtje.

In de wetgeving (Besluit toegankelijkheid openbaar vervoer) is vastgelegd dat een bus een in- en uitgang heeft waarbij een onbelemmerde toegang mogelijk is tussen de halte of het perron en de bus. Daarnaast dienen de mobiele hulpmiddelen aan veiligheidseisen te voldoen om met de bus te kunnen reizen. Ook zijn afspraken gemaakt over wat je mag verwachten van de chauffeur als je reist met een rolstoel.

Gestelde eisen per mobiel hulpmiddel

Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regelgeving. Kun je niet zelfstandig reizen of voldoet jouw (elektrische) rolstoel niet aan de norm, dan is de Regiotaxi of WMO-vervoer een goed alternatief.
 
Lees via de tabbladen meer over de verschillende regels per hulpmiddel. Hieronder is het tabblad "rolstoel" weergegeven. Voor de andere tabbladen zie url: 

Reizen in een rolstoel

Met een reguliere bus
Onze reguliere bussen hebben een lage instap en een uitklapbare (elektronisch of mechanische) plank voor optimale toegankelijkheid. Bovendien heeft elke bus een aangepaste plek waar een rolstoel kan staan en worden vastgezet. Met het oog op de veiligheid zijn niet alle soorten (elektrische) rolstoelen toegestaan in onze bussen. Hiervoor baseren wij ons op Europese regels. Dit houdt het volgende in:

  • Een (elektrische) rolstoel inclusief rolstoelgebruiker mag niet zwaarder zijn dan 250 kg.
  • De (elektrische) rolstoel mag niet groter zijn dan 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog.
  • Jouw (elektrische) rolstoel moet op de daarvoor bestemde rolstoelplaats in de bus achterwaarts tegen het schot vastgezet worden. Wij adviseren om de veiligheidsgordel te gebruiken. Dit is echter niet verplicht.
  • Achterwaartse plaatsing is niet mogelijk als er medische apparatuur achterop de rolstoel aanwezig is. In dat geval moet je gebruik maken van de aanwezige veiligheidsgordel als deze lang genoeg is.
  • Zet de (elektrische) rolstoel altijd op de rem.

In een flexbus
Wanneer je met een flexbus gaat reizen en je een hulpmiddel meeneemt dat niet ingeklapt kan worden, dan moet je van tevoren een ‘rolstoelplaats’ bestellen. Dit kun je aangeven tijdens het reserveren. Kan je hulpmiddel wel ingeklapt worden, bijvoorbeeld een rollator, dan hoef je dat niet te doen en geldt het als bagage.

In de buurtbus
In Zuid-Oost Brabant kunnen rolstoelgebruikers wel reizen in buurtbussen. Om zeker te zijn van je plek in de buurtbus, kun je reserveren via een formulier. Zo kunnen we hier rekening mee houden in onze planning.


Ga naar het formulier 'Rolstoel in de buurtbus'.

Als je dit niet van tevoren hebt aangegeven, kunnen we je rolstoelplaats niet garanderen. Hermes geeft in de buurtbus enkel vervoergarantie aan rolstoelgebruikers die vooraf een zitplaats hebben gereserveerd. De chauffeurs van de buurtbussen zijn vrijwilligers en niet opgeleid om reizigers in een rolstoel te vervoeren. Reizigers met een rolstoel kunnen gebruik maken van de reguliere buslijnen of van het WMO-vervoer via de gemeente.

September 2019

Zelfstandig meedoen. 
Gelijke kansen voor iedereen!    
Collectieve belangenbehartiging